Ábrázolásmódok

A projektről

Ábrázolásmódok - Az Athéni iskola és Az élet két útja között fennálló formai és tartalmi hasonlóságok bemutatása címmel, elnyertem a XXIX.Országos Tudományi Diákköri Konferencia ezüstérmét.

OTDK dolgozatom kutatási tárgyát Rejlander, 1857-ben készített "Two ways of life" címet viselő munkája képezte, melyet Raffaello Santi, Athéni iskola című freskójával hasonlítottam össze. Azt vizsgáltam, hogy milyen formai – értsd ábrázolásbeli – és tartalmi – értsd narratív – síkokon vonható párhuzam a két kép között, mely elemzésnek a lényege, egyben elsődleges célom, bemutatni, hogy Rejlander, valamint a 19. századi, Angliában alkotó tudós fotócsoport tagjai, tudatosan nyúltak vissza a reneszánsz perspektivikus ábrázolás-technikáihoz, és adaptálták azokat a fotográfiába, mint új médiumba.

Abból a feltevésből indultam ki, hogy az emberi vizuális érzékelés, így a képalkotás és rögzítés is, egyrészt percepcióból, másrészt elvont gondolkodásból áll, miszerint a valóság térbeli megjelenítésnek határai, illetve annak térben való ábrázolása elsősorban a valós fizikai tér kognitív feldolgozásával hozható összhangba.

Ábrázolásmódok
Ábrázolásmódok
Ábrázolásmódok
Ábrázolásmódok

További galériák

DesigNews Magazin DesigNews Magazin

DesigNews Magazin

Kezdetben a magazin egy személyes, online könyvtárhoz hasonlított. Minden ami érdekelt, valamikor felkeltette érdeklődésem, inspirált, vagy csak érdemesnek tartottam egyszer visszatérni rá, dokumentálva lett. Ezt a blognak sem nev…

Zsolnay Gyár Zsolnay Gyár

Zsolnay Gyár

A 2007 első felében a pécsi Zsolnay Gyár szolgált a Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék bemutatkozó kisfilmje forgatásának helyszínéül. A film, a Tanszék 2007 őszén készült multi…

Eurodesign Tour Eurodesign Tour

Eurodesign Tour

2011-től egy három éves projekt vette kezdetét "The Great Eurodesign Tour" címmel. Jelenlegi elképzelések szerint, egy éven belül minden európai országban készül egy weboldal, melynek oldalterveit én készítettem.

B&B B&B

B&B

Idén, egy napsütéses júniusi napon összekötöttük életünket. Barátok és rokonok kísérték közös jövőnk első perceit a kertvárosi református templomtól a Mecsek oldalán fekvő Kikelet Hotelig. Ezúton is köszönünk mindent nektek!